İstanbul Kültür Üniversitesi Hareket Analizi Uygulama ve Değerlendirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKÜ-HAM) Açıldı

Danışmanlık, eğitim, araştırma ve toplumsal sorumluluk başlıkları altında sağlık hizmeti vermeyi amaçlayan İstanbul Kültür Üniversitesi Hareket Analizi Uygulama ve Değerlendirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKÜ-HAM) açıldı. 450 metrekarelik alana kurulan merkezde, insan biyomekaniği üzerinde gözlem, izlem, analiz ve tedaviye yönelik sağlık hizmetlerinin uygulama ve araştırmaları yapılacak. Ayrıca, vücut ağrısı oluşmadan ağrının oluşabileceği yerler de tespit edilebilecek.

İKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik kadrosunun liderliğinde çalışmalarına başlayan Hareket Analizi Uygulama ve Değerlendirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi, 24 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen törenle açıldı. En yüksek teknolojili hareket yakalama sistemi ile kurulmuş 6 kameralı odadaki sistem sayesinde, hasta her açıdan ayrı değerlendirilebilecek. Ataköy yerleşkemizde bulunan Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’ndeki açılış töreninin ardından merkez tanıtımı için gezi düzenlendi. Tanıtıma Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sinan Alçın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız & İKÜ-HAM Müdürü Prof. Dr. Nazif Ekin Akalan, akademik-idari kadro ve öğrenciler katıldı.

“Data Merkezi Olacak”

Merkez üzerinde 2 senedir çalışıldığını ifade eden Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver, “Pandemi nedeniyle çok zor süreçlerden geçtik. Bu dönemde öğrenciler, gençler ve çocuklar beden sağlığıyla ilgili çok zor bir dönemden geçtiler. Omurgalarında bazı sağlık sorunları olduğunu biliyoruz. Pek çok konuda olduğu gibi sağlık alanında da data eksikliği olduğu bir gerçek. Bu merkezle bu anlamda yapılacak çalışmalarla ve diğer fakültelerle iş birliğiyle yeni yaklaşımları da kullanarak önemli bir adım attık. Güzel bir merkez, önemli bir yatırım yaptık. 450 metrekarelik güzel bir alan. Hem data toplayacağız hem de hocalarımız halk sağlığı konusunda önemli işler yapacak. Araştırma ile ilgili bir data merkezi olacak.” dedi.

“Ağrı Oluşmadan Önce Tespit Ediyoruz”

Merkezde her hareketin değerlendirildiğini ve ağrının oluşabileceği yerlerin önceden anlamaya çalışıldığını belirten Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız & İKÜ-HAM Müdürü Prof. Dr. Nazif Ekin Akalan, “Bu anladığımız şeyleri de kliniğe uygulamayı ve tedavinin bir parçası yapmayı planlıyoruz. Hastanın yürüme sırasındaki problemlerini tam tanımlayıp bunu bize gönderen hekime, doktora, fizyoterapiste raporla geri gönderiyoruz. Böylece doktor hastası hakkında hareketle ilgili problemleri tam anlamıyla bulabiliyor. Yürüme sırasındaki herhangi bir problem, günlük yaşamda 10 bin adım attığımızı düşünürsek 10 bin kez tekrar ediyor demektir. Bu 10 bin tekrar size ağrı şeklinde geri dönecektir. Bu ağrılar olmadan önce bunları bulabiliyoruz. Olduktan sonra da ağrının primer nedenini bulabiliyoruz.” diye konuştu.

Kas Hastalıkları Üzerine de Çalışmalar Yapılıyor

SMA, Duchenne, Parkinson gibi kas hastalıkları üzerine de çalışmaları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akalan, “Burada hareketle ilgili problemleri belirliyoruz. Eğer bir tedavi yapılacaksa o tedavilerden hangisinin daha etkin olabileceğine doktorun karar vermesine yardım ediyoruz. Tedavileri birbiriyle karşılaştırabiliyoruz. Uygulanan tedavinin ne kadar etkin olup olmadığını da ortaya koyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bireysel Başvurulamıyor

Merkeze bireysel başvuruların olmadığını ve ikili ilişkilerin önemli olduğunu hatırlatan hocamız, “Bu değerlendirme merkezinde pediatri, omurga değerlendirmeleri, spor yaralanmaları, kol ile ilgili bölümler ve inovasyon bölümümüz var. Sporcular da sakatlığın nereden kaynaklanacağını tahmin etmek, sakatlık sonrası da sahaya dönüş parametrelerine erişip erişmediğine dair testler yapılabilir. Hastaneyle ikili ilişkiniz var. Böyle bir analiz isteniyorsa biz buradayız. Bizimle ikili anlaşma yapılması yeterli ve biz herkese açığız.” dedi.

Prof. Dr. Akalan, uluslararası üniversitelerle de iş birliği içinde çalışıldığını vurguladı.

Temiz Verilerin Verildiği Merkez

Ana hedefin çağdaş medeniyetler seviyesine gelmek olduğunu belirten Prof. Dr. Nazif Ekin Akalan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı hastalıklar kalıcı ama bazıları pregresyon göstererek ilerliyor. Biz hastalığın ne kadar ilerlediğini rakamsal olarak gösterebiliriz. Buna bir tedavi metodu, iyileştirmek, kötüleşmeyi yavaşlatmak ya da durdurmak istiyorsa bunu da tam gösterir. Tedavi metodunun yanlışlığı yapıldığında bunu da ilk söyleyecek merkez burasıdır. Böyle olunca hastayı zaman kaybından, paradan ve efor fazlasından koruyacak bir merkez. Burası bir tedavi merkezi değil tedaviye karar verecek olan temiz verilerin verildiği merkez.”


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 02/14/2022 - 09:38